Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

До уваги найманих працівників та роботодавців

Дата: 04.10.2018 17:24
Кількість переглядів: 458

Офіційне працевлаштування – запорука надійного майбутнього

Фото без опису

Офіційне оформлення трудових відносин є, в першу чергу, гарантією захисту з боку держави, адже, для працівника «тіньова» зайнятість – це факт відсутності соціальних і матеріальних гарантій в майбутньому, а для роботодавця це є значна сума штрафу за неоформлених відповідно до чинного законодавства працівників, крім того, це є його негативна репутація.

Слід пам’ятати, що громадяни ризикують втратити право на пенсію, чи на її частину, адже при обчисленні пенсії враховується розмір зарплати, а для призначення пенсії за віком необхідно мати визначений законодавством певний період страхового стажу, який має тенденцію до зростання. Соціальний захист в період перебування у трудових відносинах та як наслідок, пенсійне забезпечення в майбутньому, залежить  в першу чергу від свідомої громадянської позиції самих працюючих.

До переваг офіційного працевлаштування відносяться в першу чергу економічні й соціальні гарантії:

-заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника не може бути меншою мінімальної – 3 723 грн. (ст. 95 КЗпП);

-строки виплата заробітної плати не рідше двох разів на місяць і розмір заробітної плати за першу половину місяця повинна бути не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника;

-заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 115 КЗпП);

-право на оплату лікарняного;

-право на достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці;

-право на скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці;

-право не працювати у вихідний і святковий день;

-право не залучатися до понаднормових робіт без бажання працівника;

-право на допомогу в зв’язку з безробіттям;

-право на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань та ін.

Також громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Проте, деякі роботодавці ігнорують вимоги визначені трудовим законодавством України і змушують робітників працювати без оформлення трудових відносин, а заробітну плату виплачують «у конверті».

Інформаційно для роботодавців!!!

Якщо при здійсненні заходів контролю інспекторами праці буде виявлено факт допуску до роботи працівників без належного оформлення, статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачено відповідальність юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю у вигляді штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плативстановленої Законом на момент виявлення порушення, а це 111690 грн за кожного працівника.

У разі якщо має місце недопущення до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, розмірштрафу складе 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (372 300 грн.).

Наголошуємо, що сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю. За порушення доведеться відповідати як посадовій особі, так і підприємству в цілому, а це може дуже негативно вплинути на фінансове становище підприємства. Тому, дотримання чинного законодавства, в тому числі офіційне працевлаштування громадян дає чітку гарантію як для розвитку бізнесу, так і добробуту держави в цілому.

Головний спеціаліст-юрисконсульт, інспектор праці Мирогощанської сільської ради О.Перетятко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь