Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

До уваги жителів Мирогощанської ОТГ, які бажають створити патронатні сім'ї

Дата: 29.11.2019 11:02
Кількість переглядів: 518

ПОСЛУГА ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ: у запитаннях і відповідях

ЩО ТАКЕ ПАТРОНАТ?

Патронат над дитиною - це послуга «з тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин». (пп.1 ст.252)

            «Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців.

У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити. Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.» (пп.6 ст.25

   Сімейний кодекс України, ст. 252

NB!

Одночасно до сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.






ХТО ПОТРЕБУЄ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ?

Фото без опису

            Послугу патронату орієнтована на ДІТЕЙ, які потрапили в складні життєві обставини та, за різних причин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї (родині) або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

            Зокрема це можуть бути:

  • новонароджені діти, від яких відмовились батьки в пологовому будинку/медичному закладі;
  • підкинуті, безпритульні діти;
  • діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, пропали безвісті;
  • діти, батьки/законні представники яких потребують реабілітації, лікування в стаціонарі, подолання інших складних життєвих обставин, які впливають на їх спроможність піклуватися про дітей;
  • інші випадки, в яких не можливо забезпечити належний догляд та виховання дитини в безпечному сімейному середовищі.

 

ЯК ДИТИНА ВЛАШТОВУЄТЬСЯ В ПАТРОНАТ?
  • за згодою її батьків/законних представників;
  • за письмової заяви:

- дитини, у разі, коли вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити;

- батьків про тимчасові обставини, які перешкоджають спільному проживанню;

  • без згоди її батьків/законних представників за наявності:
  • рішення про негайне відібрання дитини;
  • акту про покинуту чи знайдену дитину, дитину, яку батьки відмовилися забрати з пологового будинку, іншого медичного закладу;
  • у разі відсутності відомостей про місце перебування батьків/законних представників;
  • за наявності безпосередньої загрози життю чи здоров’ю дитини що підтверджено актом проведення оцінки рівня безпеки дитини.

ХТО ТАКИЙ ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ?

Патронатний виховательце спеціаліст, який пройшов навчання за спеціальною програмою та на договірній основі здійснює догляд, виховання, забезпечує реабілітацію тимчасово влаштованих в його сім’ю дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я в період надання цим дітям послуги патронату, допомагає дитині та її сім’ї у подоланні складних життєвих обставин.

Патронатний вихователь є тією особою, яка є безпосередньо відповідальною за життя та здоров’я влаштованої дитини, а також за якість надання послуги.

ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ…

допоможе дитині подолати стрес, зумовлений відсутністю чи втратою прихильності у біологічній сім’ї  створить позитивний емоційний контакт із дитиною, правильно реагуватиме на її потреби представлятиме інтереси дитини перед іншими фахівцями соціальної сфери стане посередником між дитиною та її біологічними батьками / особами, які їх заміняють чи усиновителями / прийомними батьками.

ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ ЗОБОВЯЗАНИЙ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДИТИНІ:

особистий простір для проживання, відпочинку та розвитку;

одяг відповідно до віку, сезону та статі;

харчування, яке враховує потреби дитини та її смаки,  а також:

  • організувати процес та створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку,
  • співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування,
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною,
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, якщо це відповідає інтересам дитини та не порушує її права.

У зв’язку з такою високою відповідальністю, патронатний вихователь не може вести іншої трудової діяльності, на відміну від ДОБРОВІЛЬНОГО ПОМІЧНИКа, який не отримує заробітної плати та може за сумісництвом вести трудову/економічну діяльність.

ДОБРОВІЛЬНИЙ ПОМІЧНИК – це особа, яка на добровільних засадах, тобто безоплатно, зголошується допомагати патронатному вихователю виконувати його/її обов'язки. Зазвичай у ролі такого помічника виступає друга особа з подружжя (чоловік або дружина патронатного вихователя), однак це може бути інший повнолітній представник сім’ї, який спільно проживає разом з патронатним вихователем.

Добровільний помічник, на відміну від патронатного вихователя, має право  продовжувати працювати на звичних засадах.

Роль добровільного помічника є дуже важливою, оскільки він забезпечує підтримку у здійсненні роботи патронатного вихователя; може залишитися з влаштованою до патронатної сім’ї дитиною під час відвідин патронатним вихователем лікаря чи вирішення інших термінових/обов’язкових справ. Саме тому добровільний помічник, разом із самим патронатним вихователем, також проходить спеціальне навчання.

 

КОГО ВІДБИРАЮТЬ У ПАТРОНАТНІ ВИХОВАТЕЛІ?

            Оскільки ПАТРОНАТ - зовсім нова і не достатньо відома в суспільстві послуга, у потенційних кандидатів можуть бути певні побоювання, або не довіра. Людина може побачити листівку, повідомлення в інтернет-виданні і не зовсім зрозуміти суть послуги.

            Чим більше інформації – тим більше шансів, що знайдеться саме та родина. Але тим, хто поширює інформацію, потрібно, в першу чергу, звернутися до себе: чи переконаний я у потрібності цієї послуги. Оскільки кандидати будуть задавати вам питання – і вам потрібно буде на них відповідати. Якщо ви переконані, ви зможете переконати. Запитань буде багато і побоювань багато.

            Звертаємо увагу, що головною мотивацією кандидатів є любов до дітей, прагнення надавати допомогу дітям та підтримку їхнім сім’ям, визнання пріоритету сімейних цінностей, вміння організувати розвиваючий простір для дитини та налагодити безпечний виховний  процес тощо.

В свою чергу, Постановою КМУ №148 від 16.03.2017р. «Деякі питання здійснення патронту над дитиною» закріплено ряд вимог, яким повинен відповідати майбутній патронатний вихователь.

Вимоги щодо загальної житлової площі помешкання, у якому надається послуга патронату над дитиною відсутні. На етапі пошуку та первинного відбору основною вимогою є можливість виділити принаймні одну окрему кімнату для проживання дітей, яким надається послуга патронату. Важливо, що ця кімната не може водночас бути помешканням жодного іншого члена сім’ї.

            Кандитат у патронатні вихователі повинен бути готовий залишити попереднє місце роботи, однак ЛИШЕ З МОМЕНТУ укладання з головою районної державної адміністрації/сільським, селищним або міським головою ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ  та влаштування ПЕРШОГО ВИПАДКУ.

Бажаючим спробувати себе в патронаті варто ЗВЕРНУТИСЯ 
до місцевого ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ для сім’ї, дітей та молоді, або 
СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА, отримати додаткові консультації та 
ПОДАЄ ТАКІ ДОКУМЕНТИ: 
  1. заяву;
  2. копію паспорта громадянина України;
  3. копію трудової книжки (у разі наявності);
  4. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним;
  5. довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  6. копію документа, що підтверджує право користування житловим приміщенням;
  7. письмову згоду усіх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом з ним, на влаштування дитини під патронат, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з помічником має надати згоду на проходження НАВЧАННЯ за ПРОГРАМОЮ підготовки кандидатів у патронатні вихователі.

 

ЯК НАВЧАЮТЬ КАНДИДАТІВ У ПАТРОНАТНІ ВИХОВАТЕЛІ ТА ЇХНІХ ПОМІЧНИКІВ?  Навчання, яке проходять кандидати у патронатні вихователі, класне, нескладне, але надзвичайно корисне. За групою з 8-ми кандидатів та 8  їхніх помічників закріплюється місцевий сертифікований тренер та психолог, до яких можна звертатися з усіх питань щодо патронату. За звичай навчання відбувається в обласному центрі у вихідні дні, що є досить зручним для працюючих учасників.

Процес підготовки до надання послуги з патронату повністю розставить усі акценти щодо виконання обов’язків патронатного вихователя та інших спеціалістів, дотичних до ведення випадку влаштованої дитини та допоможе кандидатам сформувати необхідні навики.

Програму підготовки кандидатів у патронатні вихователі розроблено та апробовано МБО «Партнерство «Кожній дитині» й затверджено НАКАЗОМ МІНІСТЕРСТВА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ №1349 від 19.08.2017р. :

Заняття 1

7 год.

Сім'я як система: особливості, характеристики та цінності

Заняття 2

7 год.

Сім’я з дітьми: фактори ризику та пошук рішень в найкращих інтересах дитини

Задоволення потреб дитини та формування прив’язаності

 

Заняття 3

7 год.

 

Послуга патронату в системі підтримки сімей з дітьми та забезпечення прав дітей

Заняття 4

7 год.

Організація процесу переміщення при влаштуванні дитини в сім’ю патронатного вихователя

Заняття 5

7 год.

Підтримка зв’язків дитини з її біологічною родиною

Заняття 6

7 год.

Основні закономірності розвитку дитини на різних вікових етапах

Заняття 7

7 год.

Травма та її наслідки

Заняття 8

7 год.

Тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя

Заняття 9

7 год.

Особливості процесу переміщення при вибутті дитини із сім’ї патронатного вихователя

Попередження стресових ситуацій. Усвідомлений вибір

Заняття 10

4-5 год.

Виїзний практикум у помешканні сім’ї кандидатів у патронатні вихователі

Заняття 11

8 год

Кандидати в патронатні вихователі зобовязані пройти навчання з домедичної підготовки та отримати сертифікат

Заняття 12

14 год.

Алгоритм роботи міждисциплінарної команди в процесі надання послуги патронату (семінар-практикум зі спеціалістами соціальної сфери громади, де проживають кандидати в патронатні вихователі)

Обов’язковим компонентом навчання є спілкування з діючими сім’ями, що є колосальним ресурсом.

Навчання обов’язково включає виїзне заняття, яке відбувається в оселі кандидата та його добровільного помічника, де планується надавати послугу, а також тренінг для міждисциплінарної команди спеціалістів, включно з кандидатом та його добровільним помічником, яка здійснюватиме ведення випадків дітей, які влаштовуються під патронатом.

По завершенні навчання відбувається повторна співбесіда з кандидатом та його добровільним помічником, за наявності рекомендації про успішне проходження навчання між органом опіки і піклування укладається ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГИ.

             За результатами навчання кандидат у патронатні вихователі та його помічник отримує ДОВІДКУ про проходження навчання та, у разі його успішного проходження – РЕКОМЕНДАЦІЮ ПРО МОЖЛИВІСТЬ НАДАННЯ ПОСЛУГИ з патронату над дитиною.

 

ЯК ФІНАНСУВАЄТЬСЯ ПОСЛУГА ПАТРОНАТУ?

2017 – 2018 рр. – патронат фінансується з державного бюджету як субвенція місцевим бюджетам через мережу районних/міських управлінь соціального захисту/

2019 – 2026 рр. – Бюджетним кодексом України на розвиток патронату передбачено  субвенцію місцевим бюджетам, яка на 2019 рік складає понад 23 млн. грн.

ОПЛАТА ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ СКЛАДАЄТЬСЯ З:

  • соціальної допомоги на утримання влаштованої під патронат дитини обсягом у два прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку на місяць:

Фінансовий період:

Діти віком від народження             до 6 років

Діти віком від 6 до 18 років

січень – червень 2019 р.   

                           

1626 грн. х 2 = 3252 грн.

2027 грн. х 2 = 4054 грн.

липень – листопад 2019 р.

                                    

1699 грн. х 2 = 3398 грн.

2118 грн. х 2 = 4236 грн.

з 1 грудня 2019р.           

                         

1779 грн. х 2 =  3558 грн.

2218 грн. х 2 = 4436 грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • грошового забезпечення за надану патронатним вихователем послугу в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб:

з 01 січня 2019 р.     1921 грн. х 5 = 9 605 грн.

з 01 липня 2019 р.     2007 грн. х 5 = 10 035 грн.

з 01 грудня 2019 р.   2102 грн. х 5 = 10 510 грн.

Однак, при влаштуванні 2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумано не перевищує 50%.

  • сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

АЛГОРИТМ РОБОТИ МІЖДИСЦИПЛІНАРНОЇ КОМАНДИ СПЕЦІАЛІСТІВ:

Фото без опису

ЯКІ ПЕРЕВАГИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ?

  • ДИТИНА залишається проживати у СВОЇЙ ГРОМАДІ, максимально наближено до родини, школи, садочка, друзів та спеціалістів, які надають підтримку її батькам
  • на період вирішення проблем ДИТИНА тимчасово «в гостях» в професійній патронатній сім’ї, за її життя і здоров’я відповідає патронатний вихователь
  • створені належні умови для освіти, розвитку, якісної соціально-психологічної  реабілітації ДИТИНИ
  • біологічна сім’я ПІД СУПРОВОДОМ фахівця з соціальної роботи, має можливість спілкуватись з ДИТИНОЮ під час її перебування під патронатом
  • системний МОНІТОРИНГ можливості повернення дитини до батьків, або ПОШУК нової сім’ для ДИТИНИ
  • оптимальний час для ПРИЙНЯТТЯ НАЙКРАЩОГО ДЛЯ ДИТИНИ РІШЕННЯ, яке максимально відповідає її потребам (протягом 3-х, максимум 6 міс.)
  • можливість РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ в сім’ю, яка перебуває в складних життєвих обставинах та запобігання  недогляду ДИТИНИ, жорстокого ставлення до неї, попередження потрапляння ДИТИНИ в інтернатні заклади та ЦСПР/притулку
  • ГРОМАДА не витрачає кошти на утримання ДИТИНИ в інтернаті, ЦСПРі, чи притулку,  сама визначає ПОТРЕБУ У РОЗВИТКУ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ та організовує пошук та якісний відбір кандидатів у патронатні вихователі.
                                                                                 
Додаткову інформацію про розвиток патронату в Україні 
та порядок створення патронатних сімей можна отримати у: 

спеціалістів обласного ЦСССДМ та національного тренера, сертифікованого за Програмою підготовки патронатних вихователів

Стриги Лариси Іванівни, експерта проекту, 
менеджера проектів МБО «Партнерства «Кожній дитині»,
тел.: 067-794-10-12, l.stryga@p4ec.org.ua

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь