Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви (апеляційної та касаційної скарги) в цивільній справі. Роз'яснює Дубенське бюро правової допомоги.

Дата: 13.01.2021 08:43
Кількість переглядів: 305

При подачі документів до суду малозабезпеченими громадянами стає актуальним питання звільнення від сплати судового збору.

Водночас є реальна можливість згідно статті 8 Закону України «Про судовий збір» просити суд звільнити від сплати або зменшити розмір судового збору, в тому числі якщо у сторони незадовільний матеріальний стан. Матеріальне становище рекомендуємо підтвердити документально, отримавши безкоштовно наступні документи:

  1. в будь-якому відділенні пенсійного фонду – довідку форми ОК-5 або ОК-7. Для отримання зазначеної довідки, необхідно при собі мати оригінал паспорта та ідентифікаційного коду і заповнити приклад заяви (видається на місці). Термін видачі довідки – в день звернення;
  2. в будь-якій податковій інспекції – відомості з державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів і утриманих податків. Для отримання зазначених відомостей, необхідно при собі мати оригінал паспорта та ідентифікаційного коду і заповнити приклад заяви (видається на місці). Термін видачі відомостей – три робочих дні з дня звернення.

Отримавши зазначені документи і якщо розмір судового збору перевищує 5% розміру річного доходу за попередній календарний рік, рекомендуємо готувати до суду клопотання про звільнення від сплати судового збору та додати оригінали отриманих вище документів, вказавши в клопотанні відповідну судову практику Верховного Суду.

Якщо на момент подачі документів до суду Ви офіційно не працевлаштовані, можна додати копію трудової книжки (перша та остання сторінки обов’язково).

Також до клопотання можна додати:

- роздруківку відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про відсутність реєстрації як фізичної особи підприємця;

- копію свідоцтва про народження дитини / дітей, які знаходяться на Вашому утриманні;

- копію довідки з виконавчої служби про борг по виплатах аліментів (за наявності).

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь