Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Чи потрібно під час дії червоної зони носити з собою COVID-сертифікат та чи настає відповідальність в разі його відсутності? Роз'яснює Дубенське бюро правової допомоги.

Дата: 18.11.2021 11:16
Кількість переглядів: 400

Наразі це найактуальніше питання серед наших громадян. На даний час в суспільстві не вщухають суперечки щодо необхідності обов’язкової вакцинації і тим більше надання документу, про щеплення при відвідуванні громадських місць чи при перевезені у громадському транспорті.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2», зі змінами від 13.09.2021 р. № 954, визначено чотири рівні епідемічної небезпеки: зелена, жовта, помаранчева та червона.

В «червоній» зоні будуть діяти найсуворіші правила. Обов’язковим та незмінним залишається носіння маски працівниками об’єктів та наявністю маски у відвідувачів та дотримання дистанції.

Діють заборони щодо діяльності кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування (крім адресної доставки замовлень та замовлень на винос), ринків (крім продовольчих), спортзалів.

Чинні обмеження «червоного» рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів означених заходів «зеленого» COVID-сертифікату. У «червоній» зоні заклади будуть працювати, якщо 100% персоналу буде вакциновано, також норма на обмеження кількості посадкових місць не застосовується, якщо відвідувачі також будуть вакциновані.

Право на ковід-сертифікати мають всі українці, які отримали одне чи два щеплення. Отримати даний документ можна двома способами.

Перший – у сімейного лікаря. Це паперовий документ, який ще називають свідоцтвом про вакцинацію. Він має містити ваше ім'я, прізвище, назву вакцини, печатки лікарні та підписи лікаря. Його видають лише після двох доз щеплення.

Другий спосіб – це його генерування у додатку Дія у смартфоні або на порталі Дія. Це електронний документ з QR-кодами.

Відповідно до змін внесених до Постанови Кабінету Міністрів України №1236 від 20.10.2021 р. передбачається, що під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами відповідальність за наявність таких документів покладається на пасажирів. Це стосується регулярних та нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях.

Не поширюється ця норма на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів там не більше як 5 людей (без врахування дітей до 14 років). Водночас дозволяється більша кількість пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї.

Отже, для поїздок між областями водії і пасажири повинні мати один із документів:

? «зелений» або «жовтий» сертифікат у «Дії» про повну вакцинацію або отримання однієї дози. «Жовтим» сертифікатом можна користуватися у регіонах і «жовтої», і «червоної» зони;

? документ про отримання однієї дози вакцини – форми 063-О, нею можна користуватися у «жовтій» і у «червоній» зоні;

? міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке можна оформити у сімейного лікаря;

? іноземний сертифікат про повну вакцинацію препаратами, використання яких дозволила ВООЗ;

? негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на антиген – дійсний 72 години.

На дітей до 18 років ці правила не поширюються, однак усі громадяни віком від 12 років зобов’язані носити захисні маски.

Відсутність документу про щеплення або негативного тесту у пасажира тягне за собою відповідальність відповідно до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 гривень.

За перебування в авіаційному чи залізничному транспорті за пасажира вищезгаданих документів штраф сплачує перевізник, – від 17 тисяч до 34 тисяч гривень.

Поліція не може перевіряти ковід-сертифікати на вулицях, хоча постанова Кабміну дала їм таке право.

Отже, на сьогодні немає заборони на перебування без «ковідного» сертифіката чи інших вищезазначених документів на вулиці, на відкритому просторі, не в громадському місці, міських та внутрішньо обласних перевезеннях. Обов’язково потрібно мати сертифікат при відвідуванні ТРЦ, закладів громадського харчування, непродовольчих магазинів, транспорту при міжрегіональному перевезенні.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 08.00 год. до 17.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Людмила Юхимчук,

 головний юрист відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського

місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь