Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Податкова інформує!!!

Дата: 01.09.2022 11:45
Кількість переглядів: 269

Фото без опису

Про інформацію щодо джерел одержання об’єктів декларування

Фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області нагадують про те, що триває кампанія одноразового декларування громадянами активів набутих за рахунок доходів, з яких не було сплачено належні податки та збори. При цьому, в одноразовій добровільній декларації відображається така інформація:

- відомості про декларанта, достатні для його ідентифікації (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або у визначених ПКУ випадках – серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України);

- відомості про об’єкти декларування в обсязі, достатньому для ідентифікації кожного з них. Це, зокрема, дані про вид, розмір та валюту активу, класифікацію банківських металів,  їх місцезнаходження або місце зберігання (крім предметів мистецтва та антикваріату, дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, ювелірних виробів, банківських металів, які не розміщені на рахунках, пам’ятних банкнот та монет тощо), вид, назву, рік виробництва (випуску) тощо, ставка та сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Звертаємо увагу, що в Декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

Сплата єдиного внеску за працюючого пенсіонера за віком

Фахівці Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Рівненській області інформують, що сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) регулюється Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Згідно з абзацом другим п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 роботодавці – підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами, є платниками ЄВ.

Платники ЄВ, зокрема, роботодавці зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати ЄВ за застрахованих осіб (п.1 частини другої ст. 6 Закону № 2464).

Звільнення від сплати єдиного внеску за працюючих на підприємстві, в установі, організації (у роботодавця) пенсіонерів законодавством не передбачено.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Хто є відповідальним за подання звітності та сплату єдиного внеску у разі смерті страхувальника – ФОП?

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що нормами Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) та чинними нормативними актами, якими затверджені форми звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), не визначено осіб, які можуть нести зобов’язання з нарахування та сплати єдиного внеску, а також подання звітності після смерті фізичної особи – підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.


 Водночас, у разі наявності сум недоїмки після смерті фізичної особи – підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, такі суми підлягають списанню у разі відсутності осіб, які відповідно до Закону несуть зобов’язання із сплати єдиного внеску.

 

Звертаємо Вашу увагу, що крім того, згідно з п. 2 частини першої ст. 9 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 755) відомості, зокрема, про фізичних осіб – підприємців вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) на підставі документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій.


 У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця у зв’язку з її смертю, визнанням її безвісно відсутньою або оголошенням померлою подається, зокрема, ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи – підприємця, судове рішення про визнання фізичної особи – підприємця безвісно відсутньою (п. 2 частини четвертої ст. 18 Закону № 755).


 Відомості з ЄДР про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця є підставою для зняття її з обліку, зокрема, в податкових органах та/або вчинення інших дій відповідно до законодавства (частина четверта ст. 13 Закону № 755).

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

В яких випадках сума доходу, отриманого ФО від продажу земельної ділянки, не підлягає оподаткуванню ПДФО?

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб сума доходу, отриманого фізичною особою у випадках продажу (обміну):


      1) земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного Кодексу України залежно від їх призначення, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації;


      2) не частіше одного разу протягом звітного податкового року, та за умови перебування у власності платника податку більше трьох років:


      земельної ділянки, яка продається разом із житловим будинком (квартирою, або їх частиною, кімнатою, садовим (дачним) будинком, об’єктом незавершеного будівництва), розташованим на ній;


      земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення;


      земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь