Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Торік понад 7 тисяч жителів Рівненщини добровільно задекларували свої доходи

Дата: 13.01.2023 11:57
Кількість переглядів: 73

Торік понад 7 тисяч жителів Рівненщини добровільно  задекларували свої доходи

Свій конституційний обов’язок щодо декларування доходів упродовж 2022 року виконали 7033 жителі області. Про отримані неоподатковані доходи заявили 2947 осіб. Правом на податкову знижку за цей період скористалися 4086 осіб. Загалом декларанти заявили про отримання 1 млрд 629 млн грн доходу.

Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань склала 25,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 3,6 млн грн військового збору. Станом на 01.01.2023 до бюджету надійшло 25,3 млн грн самостійно задекларованого податку на доходи фізичних осіб та 3,5 млн військового збору.

Із загальної кількості декларантів статки понад мільйон гривень задекларували 52 жителі Рівненщини. Загальна сума задекларованого ними доходу склала 369,7 млн гривень. Відповідно до сплати вони нарахували 10,8 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 1,1 млн грн військового збору.

Варто нагадати, що з 1 січня вже стартувала деклараційна кампанія - 2023. Відтак громадяни, які у 2022 році отримували доходи, з яких податок не сплачувався, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2023 року.

Важливі цифри 2023

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 1 січня 2023 року Законом України від 03 листопада 2022 року № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено, що впродовж 2023 року:

мінімальна заробітна плата за місяць становитиме  - 6700 грн,

прожитковий мінімум на одну працездатну особу – 2684 гривень.

Ці розміри впливають на оподаткуванні  фізичних осіб, в тому числі підприємців (далі – ФОП).

Так, ліміт доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування, який є граничною межею заробітку ФОП, при перевищенні якої його можуть перевести на загальну систему оподаткування, прив’язаний до мінімальної заробітної плати, тож у 2023 році ліміти будуть такими:

для 1 групи – 1 118 900 грн (167 розмірів мінімальної зарплати);

для 2 групи – 5 587 800 грн (834 розмірів мінімальної зарплати);

для 3 групи – 7 818 900 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).

Суми єдиного податку для 1 та 2 групи ФОП прив’язані до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Відповідно у 2023 році сума максимального єдиного податку щомісяця складатиме:

для 1 групи ФОП – 268,4 грн (10 % від прожиткового мінімуму);

для 2 групи ФОП – 1340 грн, (20 % від мінімальної зарплати);

для 3 групи ФОП ставки не зміняться порівняно з 2022 роком:

-  3 % від доходів для платників ПДВ;

-  5 % від суми доходів для неплатників ПДВ;

-  спеціальний режим 2 % для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану.

Далі буде …

Які доходи необхідно  обов’язково задекларувати до 1 травня 2023 року

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2022 року, в рамках якої річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2023 року громадяни, які отримали доходи, з яких у 2022 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Так, відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

•          доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

•          доходів від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами;

•          іноземного доходу;

•          та в інших передбачених Кодексом.

Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

•          від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

•          виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Кодексу;

•          від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок  та військовий збір;

•          у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

  Зверніть увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь