Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

З Днем соборності України

Дата: 22.01.2023 07:16
Кількість переглядів: 182

День Соборності України - свято української єдності!

Щороку 22 січня ми відзначаємо День Соборності України. Ця дата нагадує нам, що Україна не розділена, що немає окремої Східної і Західної України, а є єдина держава, і ми - єдиний народ.
104 роки тому, 22 січня 1919 року, на багатолюдному Софійському майдані в місті Києві, було урочисто проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу. 
Також цьогоріч ми вшановуємо 105-ту річницю подій, які передували та зумовили проголошення даного Акту, а саме - 22 січня 1918 року українці вперше проголосили незалежність власної держави - Української Народної Республіки (IV Універсалу), яка боролася за право бути "самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського народу". Це – основоположна віха українського державотворення. 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991-го. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня відбулося відновлення державної незалежності України.
Проголошення соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, що увінчав соборницькі прагнення українців, розділених кордонами тогочасних імперій. На початку ХХ століття після падіння імперій українці об’єдналися у власній державі. Сьогодні, через трохи більше століття після проголошення Акта Злуки, ми обʼєднані у відстоюванні своєї незалежності і держави. А після перемоги над російським агресором Україна відновить свою соборність.
Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії. 
Сьогодні Соборність для України означає деокупацію всіх територій, захоплених ворогом, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом.
Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.  
Українці всі разом обов'язково відбудують свою країну. І цей процес відбудови, як і нинішній збройний захист держави, стане ще одним вагомим чинником об'єднання нашого суспільства.
Україна Соборна.

Разом до Перемоги!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь