Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Податковий борг: негативні наслідки як для бюджетів громад, так і платників податків

Дата: 28.04.2023 16:14
Кількість переглядів: 111

Фото без опису

Від погашення податкового боргу надійшло

понад 3 млн гривень

Фахівці Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області повідомляють, що на Дубенщині станом на перше квітня 2023 року рівень податкового боргу до Зведеного бюджету склав 65 млн гривень.

 Задля зменшення заборгованості до бюджетів усіх рівнів працівниками відділу постійно ведеться відповідна робота. Зокрема, платників інформують про необхідність сплати шляхом направлення податкових вимог. У разі несплати боргу подаються  позовні заяви до суду про стягнення заборгованості, виставляються платіжні інструкції на рахунки боржників в установах банків, застосовуються заходи стягнення боргу передбачені п.95,5 ст.95 ПКУ за рішенням керівника контролюючого органу без рішення суду.

 Відповідними заходами стягнення податкового боргу протягом першого кварталу 2023 року забезпечено надходження коштів до Зведеного бюджету в сумі 3,1 млн гривень. З цієї суми до державного бюджету надійшло  1,1 млн грн, до місцевих скарбниць – 2 млн гривень.

 За  рахунок погашення заборгованості по єдиному внеску упродовж січня-березня 2023 року надійшло 500 тис  гривень.

 Таких результатів вдалося досягти завдяки комплексному плану дій щодо скорочення податкового боргу. Так, податківці направили боржникам Дубенщини 492 податкових вимог на суму 18,8 млн грн, склали 162 акти опису майна у податкову заставу.  Крім того, подали до суду 26 позовів на суму 3,2 млн грн про надання дозволу на погашення недоїмки за рахунок стягнення коштів з банківських рахунків та вилучення готівки у боржників, виставили 660 платіжних інструкцій на рахунки боржників в установах банків по 27 боржникам на суму 11,6 млн гривень.

 Сьогодні українців об’єднує одна єдина мета – перемога над ворогом та відновлення рідної України. Але все це неможливо без гідної матеріальної підтримки – своєчасно сплачених податків. Податківці звертаються до платників, які вже допустили виникнення податкового боргу, з пропозицією виявити громадянську відповідальність перед державою та суспільством і здійснити сплату податкових зобов’язань.

 . Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Наближається до завершення Кампанія декларування доходів, отриманих у 2022 році

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що до 1 травня поточного року мають подати декларацію про майновий стан і доходи особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування та громадяни, які отримували доходи не від податкових агентів чи інші доходи, які підлягають декларуванню.

До випадків, за яких платники податку на доходи фізичних осіб – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлених розділом IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відносяться: 

- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 ПКУ) (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо); 

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ) (спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених ПКУ тощо); 

- отримання іноземних доходів  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ);
 - при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) (ст. 177 ПКУ); 

- при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність (ст. 178 ПКУ); 

- набуття статусу резидента України іноземцем (п. п. 170.10.4 п. 170.10 ст. 170 ПКУ. Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи. Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Фізичні особи - волонтери мають пільги з податку на доходи фізичних осіб і військового збору

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до підпунктів 165.1.64 та 165.1.65 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи - волонтера не включаються такі доходи: 

 -кошти або вартість майна (послуг), що надаються фізичній особі - волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов'язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону України від 19 квітня 2011 року № 3236-VI «Про волонтерську діяльність» (далі - Закон № 3236);

 -відшкодування неприбутковою організацією особі - волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов'язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені статтею 11 Закону № 3236.

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Чи подає ФО, яка здійснює незалежну професійну діяльність, додаток Ф2 до декларації  про майновий стан і доходи, якщо протягом звітного періоду дохід від такої діяльності не отримувався?

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що згідно з п. 178.4 ст. 178 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за результатами звітного року відповідно до розд. IV ПКУ у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Платники податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайняті особи, подають Декларацію до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Форма податкової декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143). Додатки є складовою частиною Декларації і без Декларації не є дійсними. Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатка (п. 2 розд. II Інструкції).

Разом з тим, п. 49.2 ст. 49 ПКУ встановлено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Отже, якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду не отримувався дохід від такої діяльності, то обов’язку подання Декларації, у тому числі додатку Ф 2 у зазначеної особи не виникає.

Разом з тим, якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду отримувались інші доходи, крім доходів від незалежної професійної діяльності, то така особа зобов’язана подати Декларацію та заповнити відповідні додатки в залежності від виду отриманого доходу.Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь