Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Якщо ви хочете взяти дитину в свою родину

Дата: 16.05.2023 10:06
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Якщо ви хочете взяти дитину в свою родину

На сьогодні в Україні передбачені різні форми влаштування дітей в сім’ї на виховання.

ТИМЧАСОВЕ ВЛАШТУВАННЯ ДИТИНИ

Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866, передбачено, що дитина, яка залишилася без батьківського піклування, може бути влаштована, зокрема, у сім’ю родичів, знайомих,  сім’ю патронатного вихователя.

Крім того, на період надзвичайного або воєнного стану діти, які залишились без батьківського піклування, можуть бути  влаштовані  у прийомні сім’ї,  дитячі будинки сімейного типу на умовах тимчасового влаштування.

Дитина, в якої є родичі або інші особи, з якими в неї на момент залишення без батьківського піклування склалися близькі стосунки (сусіди, знайомі) та які бажають залишити її на виховання у своїй сім’ї, може ПЕРЕБУВАТИ В ЇХ СІМ’Ї ДО ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО ВЛАШТУВАННЯ ДИТИНИ.

Для тимчасового влаштування дитини в сім’ю необхідно:

1. Особі, яка виявила бажання взяти на тимчасове виховання дитину звернутись до служби у справах дітей за місцем  свого проживання:

- із заявою;

- копією паспортного документа;

- письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом із особою, які надали згоду на тимчасове влаштування в її сім’ю дитини, про проживання дитини на одній житловій площі.

2. Служба у справах дітей має здійснити обстеження умов проживання особи та скласти відповідний акт, а також поспілкуватись з дитиною для отримання її згоди.

За результатами готується наказ про тимчасове влаштування дитини.

Увага!

Якщо Ви виявили бажання взяти  дитину на виховання в сім’ю  - Ви можете  також скористатись чат-ботом «Дитина не сама» httpsHYPERLINK "https://t.me/dytyna_ne_sama_bot"://HYPERLINK "https://t.me/dytyna_ne_sama_bot"t.me/dytyna_ne_sama_bot

 

ОПІКА/ПІКЛУВАННЯ

Встановлення опіки та піклування ‒ влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів.

Опіка, піклування передбачають влаштування у родину дитини до досягнення нею 18 років.

Опіка встановлюється над малолітньою дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років.

Піклування встановлюється над неповнолітньою дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

Опікун та піклувальник є законними представниками дитини.

Встановлення опіки (піклування) над дитиною здійснюється за місцем проживання дитини або опікуна (піклувальника) органом опіки та піклування, а також судом.

Для вирішення питання встановлення опіки/піклування над дитиною необхідно:

1. Особі, яка виявила бажання  взяти дитину під опіку/піклування:

- звернутись до служби у справах дітей  із заявою та відповідним пакетом документів;

- пройти курси навчання з проблем виховання  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (не потребується для родичів дитини).

Увага!

На період надзвичайного або воєнного стану спрощено перелік  документів для родичів,  необхідний для влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку/піклування.

Наразі особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки) з дитиною-сиротою та дитиною, позбавленою батьківського піклування, та виявила бажання взяти її під опіку, подає службі у справах дітей за місцем свого проживання або за місцем виявлення дитини такі документи:

- заяву;

- копію паспорта громадянина України;

- документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки з дитиною;

- довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;

- довідку про наявність чи відсутність судимості, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС або через портал «Дія». У разі неможливості її отримання  - подається заява про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності.

Проходження  курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особами, в  сім’ї яких влаштовуються такі діти, не вимагається.

2 Службі у справах дітей протягом 10 робочих днів провести обстеження умов проживання заявника, скласти відповідний акт і підготувати висновок про доцільність (недоцільність) встановлення опіки, піклування та відповідність її/його інтересам дитини.

3.  Органу опіки та піклування у місячний строк після подання заяви та відповідних документів прийняти рішення про встановлення опіки. 

Існують обмеження для встановлення опіки/піклування на діитино. Так, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, не можуть бути влаштовані в сім'ї осіб, які:

1) визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;

2) позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

3) були усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини;

4) були засуджені за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів;

5) перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

6) зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

7) страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ щодо осіб, які не можуть бути усиновлювачами;

8) є особами з інвалідністю I і II групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду;

9) проживають на спільній житловій площі з членами сім'ї, які мають розлади здоров'я або поведінку чи спосіб життя, що може негативно вплинути на здоров'я дитини, її фізичний, психічний, моральний стан або інтелектуальний розвиток;

10) не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);

11) поведінка та інтереси яких суперечать інтересам дитини, яка може бути влаштована в сім'ю на виховання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь