Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Внесок Рівненщини до бюджету країни - майже 7 мільярдів гривень

Дата: 08.06.2023 08:57
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

Внесок Рівненщини до бюджету країни - майже 7 мільярдів гривень

У січні – травні 2023 року платники податків Рівненської області перерахували до Зведеного бюджету України 6 млрд 997 млн грн податків, зборів та  інших обов’язкових платежів. Зазначений показник на 1 млрд 784 млн грн перевищив надходження відповідного періоду минулого року. Про це повідомив в.о. начальника  Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко.

Надходження до державного бюджету склали 2780 млн грн (+709 млн грн, або +33% до 2022 року), до місцевих бюджетів загалом було сплачено 4217 млн грн (+1076 млн грн, або 34% до 2022 року).

Лідерами серед основних джерел формування бюджету країни залишаються: податок на доходи фізичних осіб – 4 млрд 173 млн грн, податок на додану вартість – 853 млн грн, податок на прибуток – 613 млн грн, єдиний податок - 423 млн грн,  військовий збір – 291 млн гривень.

«Бізнес Рівненщини у складний для країни час продовжує працювати та сумлінно сплачувати податки до бюджету. Завдяки цьому держава отримує кошти для забезпечення Збройних Сил України, підтримки територіальних громад та здійснення соціальних виплат. Дякуємо усім господарюючим суб’єктам, які чесно декларують результати своєї діяльності та  виконують свої обов’язки щодо сплати податків», – зазначив Андрій Троцко.

Платники податків Рівненщини з початку року спрямували на соціальні гарантії 4,4 млрд гривень

Упродовж січня – травня 2023 року суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили 4 млрд 376 млн грн єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко, такі надходження єдиного внеску на 1 млрд 82 млн грн перевищили надходження січня-травня минулого року.

Зокрема, лише у травні цього року надійшло понад 907 млн грн єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Нагадаємо, що єдиний внесок є джерелом наповнення фондів соціального страхування, з яких здійснюються виплати пенсій, забезпечуються соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань. Цей платіж, як відомо, сплачується з легальних доходів громадян. Тож позитивна динаміка надходжень єдиного внеску напряму залежить від зростання фонду оплати праці та легалізації доходів найманих працівників.

Звертаємо увагу, що розміри єдиного внеску у 2023 році такі:

мінімальний ЄВ – 1474 грн за місяць (22 % від мінімальної зарплати);

максимальний ЄВ – 22110 грн за місяць (22 % від 15 мінімальних зарплат).

До уваги платників податків: заяву на отримання довідки про відсутність заборгованості заповнюйте правильно!

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу, що відповідно до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справляння яких покладено на контролюючі органи, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018р. №733 (далі – Порядок №733), для отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів, платником подається заява за встановленою формою до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Заява подається платником (на його вибір) в паперовій формі до контролюючого органу за основним місцем обліку або в електронній формі з використанням ІКС «Електронний кабінет» або ІКС «Єдине вікно подання електронної звітності».

Заповненню підлягають усі реквізити Заяви.

У формі Заяви передбачені поля для заповнення таких обов’язкових реквізитів (пункти 3, 4).

Зокрема, у пункті 3 Заяви заявником вказується назва, номер та дата прийняття нормативно-правового акта, положеннями якого передбачено необхідність підтвердження відсутності у платника заборгованості з платежів, контроль за справляння, яких покладено на контролюючі органи. Такі вимоги містяться у численних законах України, нормативно-правових актах Кабінету Міністрів України, інших центральних органів виконавчої влади, тощо.

Так, у Заяві має бути вказано вид відповідного акта законодавства (повний або скорочений варіант), його номер (реєстраційний індекс), дату прийняття (зазвичай зазначається цифровим або словесно-цифровим способом) та індивідуальну назву (зазначається у лапках).

При цьому неприпустимим є зазначення у пункті 3 Заяви посилання виключно на Порядок №733 та/або наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733.

У пункті 4 форми Заяви має бути зазначено найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) буде подано Довідку.

Тому відсутність у пункті 4 Заяви інформації про особу, до якої буде подано Довідку – наприклад зазначення у пункті 4 Заяви : «за вимогою», «Не визначено», «тендерному комітету» або власної назви платника – є неприпустимим.

У разі, якщо окремі реквізити поданої Заяви заповнено некоректно, це є підставою у відмові прийнятті до розгляду такої Заяви.

Скористатися сервісом предзаповнення декларації про майновий стан і доходи можуть громадяни, які заявляють право на податкову знижку

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують громадянам, які бажають скористатись правом на отримання податкової знижки за витратами, понесеними у 2022 році, що термін подання декларації про майновий стан і доходи з метою реалізації такого права – до 31 грудня 2023 року (включно).

Звертаємо увагу, що для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), який доступний в Електронному кабінеті.

Сервіс є оптимально простим та надає можливість:

- визначивши лише період звітного року – отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку (далі – Державний реєстр) інформацію про нараховані (виплачені) доходи та нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;

- надавши відповіді на запитання в анкеті (щодо категорії платника та виду отриманого доходу) – отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та відповідні додатки до декларації;

- додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації;

- перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань.

Сервіс функціонує для:

- громадян, які зобов’язані декларувати свої доходи;

- фізичних осіб – підприємців, які перебували на загальній системі оподаткування;

- осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Скористатися зазначеним сервісом також можуть особи, які заявляють право на податкову знижку.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь