Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Власники елітних автівок  Дубенщини сплатили понад 205 тис грн транспортного податку

Дата: 26.07.2023 09:31
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Власники елітних автівок  Дубенщини сплатили понад 205 тис грн транспортного податку

Протягом шести місяців цього року до місцевих бюджетів Дубенського району надійшло 205,1 тис гривень транспортного податку. Це перевищило минулорічні надходження за аналогічний період на 18 тис. гривень цього майнового платежу.

З усієї суми надходжень 141,7 тис гривень податку сплатили юридичні особи. Громадяни – власники елітних автомобілів перерахували 63,4 тис гривень транспортного платежу. 

Нагадуємо, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування. Звертаємо увагу, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не менше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. 

Враховуючи, що з 1 січня 2023 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6700 грн – об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 512 500 грн. При цьому перелік транспортних засобів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, розміщується на сайті Міністерства економіки України. Слід пам’ятати, що ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.                  Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX

 

Майнові податки до скарбниць громад Дубенського району додали понад 56 млн гривень

Сплата майнових податків за підсумками шести місяців 2023 року принесла місцевим скарбницям громад Дубенського району 56,1 млн гривень. Це на 17,4 млн гривень більше, ніж у минулому році

 Із цієї суми земельного податку та орендної плати надійшло до бюджету 43,6 млн гривень. Переважну частину надходжень отримано від юридичних осіб, які перерахували 34,6 млн грн земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності. В свою чергу, фізичні особи перерахували 9 млн гривень.

 Власники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплатили до місцевих бюджетів Дубенського району 12,3 млн гривень. Власники нерухомості – юридичні особи спрямували на розвиток територіальних громад 5,6 млн гривень, а громадяни - жителі району перерахували 6,7 млн  гривень цього платежу.

 Сума надходжень транспортного податку за січень-червень складає 205,1 тис гривень.

 Нагадаємо, що податок на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,  плати за землю та транспортного податку .

 Сплачені платниками майнові податки зараховуються винятково до бюджету громади, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування. Не обов’язково чекати поштового відправлення від ДПС, щоб виконати податкові зобов’язання. Громадяни мають право самостійно звернутися до державної податкової інспекції за місцем реєстрації для отримання податкового повідомлення-рішення про нараховану суму земельного податку та податку на нерухоме майно.

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX

 

На Дубенщині за використання лісових ресурсів сплачено 2,3 млн грн ренти

За перше півріччя 2023 року у Дубенському районі до бюджетів усіх рівнів сплачено 2,3 млн гривень ренти за спеціальне використання лісових ресурсів.

 Зокрема, до загального фонду за січень-червень надійшло  1,9 млн гривень (з них до місцевих бюджетів територіальних громад Дубенщини 1,3 млн гривень), а до спецфонду – 423 тис гривень рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів.

 Нагадаємо, що рентна плата – загальнодержавний податок, який справляється в Україні за користування природними ресурсами. Його надходження є внеском бізнесу в економічний розвиток країни загалом, так і регіону зокрема. Здійснення підприємницької діяльності з порушеннями вимог законодавства, зокрема у сфері лісозаготівлі є неприпустимим.

 Звертаємо увагу, що суб’єкт господарювання, у разі отримання спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) та/або укладання договору довгострокового тимчасового користування лісами є платником рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та повинен подавати податкову декларацію з рентної плати (в частині рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів), вперше за квартал, у якому такий суб’єкт господарювання отримав спеціальний дозвіл (лісорубний квиток або лісовий квиток) або уклав договір довгострокового тимчасового користування лісами.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Обов’язок застосування РРО/ПРРО та ведення товарних запасів у ФОП

Головне управління ДПС у Рівненській області  нагадує, що фізичні особи-підприємці, у тому числі платники єдиного податку ІІ-ІV групи, зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО у випадку здійснення «розрахункових операцій» у розумінні Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР.

Розрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.   

Обов’язок вести облік товарних запасів, відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496, поширюється на платників податків, фізичних осіб-підприємців, які здійснюють:

-діяльність на загальній системі оподаткування;

-діяльність з використанням ІІІ групи єдиного податку та зареєстровані платниками ПДВ;

Серед платників єдиного податку ІІ-ІV групи Порядок № 496 (обов’язок вести облік товарних запасів) поширює свою дію також на тих, які здійснюють:

-реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

-реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь