Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Платники податків Рівненщини сплатили 27,1 млн грн заборгованості з ЄСВ

Дата: 20.10.2023 08:57
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

Платники податків Рівненщини сплатили 27,1 млн грн заборгованості з ЄСВ

В ГУ ДПС у Рівненській області інформують, що з метою забезпечення належного контролю за станом погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ)  податківці постійно вживають до боржників усі передбачені законом заходи впливу та стягнення. Тож в результаті проведених заходів  на початок жовтня 2023 року заборгованість зі сплати ЄСВ на Рівненщині  порівняно з початком року зменшилась на 6,0 млн гривень. Більше 1,1 тисячі  платників повністю або частково сплатили 27,1 млн гривень такого боргу.

Наразі загальна сума боргу з ЄСВ становить 141,1 млн гривень. Зокрема, таку заборгованість допустили 912 боржників - юридичних осіб та 4901  фізична особа – підприємець.

Податківці радять платникам податків не допускати виникнення боргу та своєчасно сплачувати єдиний внесок, та нагадують, що  заборгованість з ЄСВ не має терміну давності, а отже борг в будь-якому випадку доведеться погасити, а ще сплатити штрафні санкції та пеню.

Разом з тим, зауважують, що у сплаті ЄСВ повинні бути зацікавлені, насамперед, наймані працівники та вимагати її від роботодавців. Адже однією з умов зарахування періодів роботи до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком та інших соціальних виплат, є сплата страхових внесків.

Тож рекомендуємо застрахованим особам дізнатися у роботодавця про наявність/відсутність заборгованості з єдиного внеску. Кожен працівник має право знати свій страховий стаж і суму сплаченого внеску!

Що  потрібно врахувати суб’єкту господарювання при роботі програмного РРО офлайн

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує користувачам програмних реєстраторів розрахункових операцій, що у зв'язку із набранням чинності першого серпня Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону.  

А саме, використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено.

Отже, з 01.08.2023 заборонено роботу ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

Подати Декларацію для отримання податкової знижки громадяни можуть не відвідуючи податкову, скориставшись власним гаджетом

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує громадянам, що декларацію про майновий стан і доходи, з метою отримання податкової знижки, можна подати через Електронний кабінет. Особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного підпису можуть скористатись сервісом «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Цей сервіс дозволяє сформувати декларацію з частковим заповненням на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та відомостей щодо об'єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для початку використання сервісу необхідно здійснити запит на отримання відомостей з Державного реєстру. Цей запит знаходиться у розділі «Заяви. Запити для отримання інформації» форма запиту F 1301802.

Після отримання відповіді від ДПС, про що можливо дізнатися скориставшись розділом «вхідні/вихідні документи», слід використати режим «Податкова декларація про майновий стан і доходи».

Майте на увазі, що отримання відомостей з Державного реєстру потребує деякий час (декілька хвилин) і автоматичне часткове заповнення декларації здійснюється лише після отримання відповіді з Державного реєстру.

Для завантаження даних з Державного реєстру та наявних відомостей щодо об'єктів нерухомого (рухомого) майна до декларації слід застосувати режим «Заповнити на основі даних ДПС». При цьому платникам податків слід враховувати те, що наявна інформація може бути не повною, оскільки формується на підставі даних Державного реєстру та не враховує дані щодо отриманих платником податків доходів від інших фізичних осіб та іноземних доходів.

Після перевірки алгоритму заповнення декларації шляхом застосування режиму «перевірити», платник податків повинен зберегти декларацію (режим «зберегти»), підписати (режим «підписати») та надіслати до контролюючого органу.

Також зазначений сервіс надає можливість направити податкову декларацію до контролюючого органу з копіями первинних документів, зокрема для використання права на податкову знижку. Для цього платнику податків слід використати режим «Документ довільної форми». Слід зазначити, що завантаження документів у довільній формі (копій первинних документів) здійснюється єдиним файлом типу РDF або РNG або JPG.

Більше про «Деклараційну кампанію – 2023» - за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/ .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь