Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Сімейні форми виховання – підтримка дітей, які потребують допомоги

Дата: 18.12.2023 14:29
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

Сімейні форми виховання – підтримка дітей, які потребують допомоги

Про те, що державні заклади – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Тому керівництвом держави визначено важливе завдання: забезпечити належні умови для виховання дітей, які опинилися без батьківської опіки, саме у сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння.

   Прийняті документи передбачають розвиток системи догляду за дітьми, заснований на принципах забезпечення найкращих інтересів дитини, визнанні пріоритету сімейного виховання. В ході таких реформ сім’я отримує послуги та допомогу, що сприяють її збереженню і повноцінному дитячому розвитку; усиновлення або сімейні форми альтернативного догляду стають пріоритетом влаштування дітей, що втратили батьківське піклування з причин сирітства, насильства чи недбалого ставлення батьків.

    Наразі в Україні існує декілька форм сімейного виховання для дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах: усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ). Але, все ж таки, найкращим способом захисту прав дитини є збереження її рідної родини.

 

На захисті прав дітей є такі форми сімейного виховання:

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У такій сім’ї може виховуватися не більше 10 дітей. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Утримання дітей здійснюється за рахунок місцевого бюджету. Батьки-вихователі також отримують грошове утримання з місцевого бюджету.Та всіх їх об’єднує безмежна любов до дітей та бажання їм допомогти.

Прийомна сім’я (ПС) – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за винагороду взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Утримання дітей здійснюється за рахунок державного бюджету.

Опіка та піклування – влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних стосунках із цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку й захисту їхніх прав та інтересів. Над дитиною, яка не досягла 14 років, встановлюється опіка, а піклування – над дитиною у віці від 14 до 18 років. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, тобто має всі пільги, встановлені законодавством України. Опікуни чи піклувальники отримують допомогу.

 Якщо у Вас виникли запитання, чи Ви виявили бажання допомогти дітям й зробити бодай би одну корисну і справжню річ у своєму житті – тоді дзвоніть за номером 0950408075 звертайтесь у службу у справах дітей Мирогощанської сільської ради, що знаходиться за адресою: с. Мирогоща Друга, вул. Миру, 100.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь