Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Сімейні форми виховання – підтримка дітей, які потребують допомоги

Дата: 18.12.2023 14:29
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Сімейні форми виховання – підтримка дітей, які потребують допомоги

Про те, що державні заклади – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Тому керівництвом держави визначено важливе завдання: забезпечити належні умови для виховання дітей, які опинилися без батьківської опіки, саме у сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння.

   Прийняті документи передбачають розвиток системи догляду за дітьми, заснований на принципах забезпечення найкращих інтересів дитини, визнанні пріоритету сімейного виховання. В ході таких реформ сім’я отримує послуги та допомогу, що сприяють її збереженню і повноцінному дитячому розвитку; усиновлення або сімейні форми альтернативного догляду стають пріоритетом влаштування дітей, що втратили батьківське піклування з причин сирітства, насильства чи недбалого ставлення батьків.

    Наразі в Україні існує декілька форм сімейного виховання для дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах: усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ). Але, все ж таки, найкращим способом захисту прав дитини є збереження її рідної родини.

 

На захисті прав дітей є такі форми сімейного виховання:

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У такій сім’ї може виховуватися не більше 10 дітей. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Утримання дітей здійснюється за рахунок місцевого бюджету. Батьки-вихователі також отримують грошове утримання з місцевого бюджету.Та всіх їх об’єднує безмежна любов до дітей та бажання їм допомогти.

Прийомна сім’я (ПС) – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за винагороду взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Утримання дітей здійснюється за рахунок державного бюджету.

Опіка та піклування – влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних стосунках із цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку й захисту їхніх прав та інтересів. Над дитиною, яка не досягла 14 років, встановлюється опіка, а піклування – над дитиною у віці від 14 до 18 років. Дитина не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, тобто має всі пільги, встановлені законодавством України. Опікуни чи піклувальники отримують допомогу.

 Якщо у Вас виникли запитання, чи Ви виявили бажання допомогти дітям й зробити бодай би одну корисну і справжню річ у своєму житті – тоді дзвоніть за номером 0950408075 звертайтесь у службу у справах дітей Мирогощанської сільської ради, що знаходиться за адресою: с. Мирогоща Друга, вул. Миру, 100.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь