Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 130 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів

Дата: 28.11.2023 15:26
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 130 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів

За інформацією Головного управління ДПС у Рівненській області, впродовж десяти місяців 2023 року до бюджетів  територіальних громад Рівненщини надійшло 130,4 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що на 3,3 млн грн. перевищує надходження відповідного періоду 2022 року. 

Зокрема, у жовтні  2023 року надходження цього платежу до місцевих бюджетів склали 14,4 млн грн, що  порівняно  з показниками  жовтня минулого року більше на 4,1 млн гривень.

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області повідомляють, що задля забезпечення надходжень акцизного податку до бюджетів вкрай важливо забезпечити на місцях легальну реалізацію підакцизних товарів.

Звертаємо увагу, що у територіальних громадах необхідно контролювати дотримання вимог законодавства всіма господарюючими суб’єктами, які реалізують алкогольну та тютюнову продукцію, а споживачам – купувати марковану підакцизну продукцію і перевіряти у фіскальному чеку відображену суму акцизного податку.

Перевірити достовірність чеку можна за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Закон 3219:  відповідальність суб’єктів господарювання за порушення у сфері торгівлі та послуг

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) відновлено відповідальність за порушення в частині застосування суб’єктами господарювання РРО/ПРРО.

Разом з тим, вимогами Закону № 3219 передбачено звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), вчинені у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім тих, які здійснюють діяльність:

продаж підакцизних товарів; 

діяльність з купівлі/продажу іноземної валюти;

діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

Також звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені з 01 жовтня 2023 року застосовуються до підприємців, які здійснюють діяльність на: 

тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; 

територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях; 

територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Підпунктом 1 пункту 3 розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону № 3219 визначено пом’якшення відповідальності для суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону № 265 на період з 01.08.2023 по 31.07.2025, крім суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з торгівлею підакцизними товарами, технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, якщо вони не були вчинені при продажу ними підакцизних товарів.

 

Детальніше з вимогами Закону № 3219 можна ознайомитися на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/zakoni-ukraini/78340.html.

Порядок отримання  витягу з реєстру платників ПДВ

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що   порядок подання запиту та отримання витягу з реєстру платників ПДВ визначено розділом VІІ Положення про реєстрацію платників ПДВ, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130. Якщо запит про отримання витягу було подано в електронному вигляді через Електронний кабінет, то витяг протягом 2 робочих днів від дати надходження запиту надсилається до Електронного кабінету, де розміщується у режимі «Перегляд звітності». Відкриття та перегляд витягу здійснюється шляхом натискання на запис із запитом про отримання витягу у цьому режимі та подальшим переходом за вкладкою «J(F)1401704».
Також витяг можна отримати у контролюючому органі або поштою (за рахунок одержувача) у разі зазначення у запиті відповідного способу отримання витягу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь