Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Про застосування РРОПРРО ФОП  платниками єдиного податку ІІІV груп  сг товаровиробниками при здійсненні роздрібної торгівлі на території села продукцією власного виробництва

Дата: 28.12.2023 09:35
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

Про застосування РРОПРРО ФОП  платниками єдиного податку ІІІV груп  сг товаровиробниками при здійсненні роздрібної торгівлі на території села продукцією власного виробництва

       Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує відповідно до п.п. 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) сільськогосподарський товаровиробник – зокрема, фізична особа – підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.     Власна сільськогосподарська продукція – сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари), що підпадає під визначення груп 1 – 24 УКТ ЗЕД, якщо така продукція вирощується, відгодовується, виловлюється, збирається, виготовляється, виробляється, переробляється безпосередньо виробником цієї продукції – власником, орендарем або користувачем на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, або на давальницьких умовах (п.п. 14.1.33 прим. 1 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
 Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Постанова № 1336) затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі – Перелік).
 Згідно з п. 4 Переліку суб’єкти підприємницької діяльності мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок (далі – РК) та книг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) при здійсненні, зокрема, роздрібної торгівлі на території села сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва.
 Пунктом 2 Постанови № 1336 встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, зокрема, у визначених у п. 4 Переліку для роздрібної торгівлі на території села сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва – 250 тис грн. на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг).
  Разом з тим, п. 1 Переліку визначено, що фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при здійснені роздрібної торгівлі на території села товарами (крім підакцизних товарів).
 Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:
      роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
      фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;
      сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Постанови № 1336.
 Абзацом другим п. 2 Постанови № 1336 встановлено, що граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 1 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).
 Згідно з п. 2 додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2001 року № 121 «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» у разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати та проводити розрахунки з застосовуванням РРО та/або ПРРО.
 Враховуючи викладене, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп – сільськогосподарські товаровиробники, діяльність яких відповідає критеріям, зазначеним у п.п. 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, можуть самостійно обирати найбільш підходящий для них пункт Переліку та не застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села продукцією власного виробництва, за умови:
      обрання п. 4 Переліку – до досягнення 250 тис грн на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів);
      обрання п. 1 Переліку – до досягнення 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).

         Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

На Дубенщині за використання лісових ресурсів сплачено 10,7 млн грн ренти

Упродовж одинадцяти місяців 2023 року у Дубенському районі до бюджетів усіх рівнів сплачено 10,7 млн гривень ренти за спеціальне використання лісових ресурсів.

Зокрема, до загального фонду за січень-листопад надійшло  8,8 млн гривень (з них до місцевих бюджетів територіальних громад Дубенщини 6,2 млн гривень), а до спецфонду – 1,9 млн гривень рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів.

Кожен платник, який використовує у своїй господарській діяльності лісові ресурси з комерційною метою, має зобов’язання щодо сплати низки податкових платежів і працевлаштування найманих осіб. 

Нагадуємо, що відповідно до п. 256.2 ст. 256 Податкового кодексу України  об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів є:

   - деревина, заготовлена в порядку рубок головного користування;

   - деревина, заготовлена під час проведення заходів щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей (у деревостанах віком понад 40 років - рубки догляду за лісом, вибіркові санітарні рубки, вибіркові лісовідновні рубки, рубки, пов’язані з реконструкцією, ландшафтні рубки і рубки переформування; незалежно від віку деревостанів - суцільні санітарні та суцільні лісовідновні рубки);

   - деревина, заготовлена під час проведення заходів з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю, у зв’язку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів тощо;

   - другорядні лісові матеріали (заготівля живиці, пнів, лубу та кори, деревної зелені, деревних соків та інших другорядних лісових матеріалів, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

   - побічні лісові користування (заготівля сіна, випасання худоби, заготівля дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки, заготівля очерету та інших побічних лісових користувань, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

   - використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей та проведення науково-дослідних робіт.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Мобільний застосунок «Моя податкова»

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що електронні сервіси Електронного кабінету забезпечують можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України та іншими нормативно - правовими актами.

Для зручності платників податків ДПС запроваджено безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова», який з вересня 2023 року впроваджено в промислову експлуатацію. У листопаді цього року мобільний за стосунок оновлено та доповнено новими сервісами відповідно до потреб платників податків.

Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!  .

Сервіси мобільного за стосунку надають  можливості:

-  отримати інформацію про  адресу реєстрації, обʼєкти оподаткування, обовʼязок сплатити суму грошового зобовʼязання (ППР);

-  направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів та отримання відомостей про суми виплачених доходів;

-  подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка).  

-   перегляд інформації про стан розрахунків з бюджетом;

-   можливість сплатити податки з використанням платіжних систем;

-  отримання інформації про обовʼязок сплатити суму грошового зобв’язання (ППР) та їх сплати;

- отримання інформації про результати обробки документів;

- доступ до Реєстру платників ПДВ, Реєстру платників єдиного податку та інших реєстрів;

- пошук фіскального чека та марки акцизного податку без проходження електронної ідентифікації;

-  подання Облікової картки фізичної особи – платника податків (1-ДР) та Заяви на внесення змін до ДРФО (5-ДР);

- подання Заяви до Реєстру волонтерів;

- отримання повідомлень від контролюючого органу.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX.

 

Інформація для ФОП

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу суб’єктів господарювання, що згідно Закону України від 09 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік», який набере чинності з 01.01.2024 затверджено, що мінімальна зарплата із 01.01.2024 року у місячному розмірі буде 7100 грн.

Оскільки граничний розмір доходу фізосіб-підприємців для перебування на відповідній групі платників єдиного податку прив'язаний до розміру мінімальної зарплати, ліміти для ФОПів у 2024 році будуть такими:

- річний дохід для платників І групи (167 МЗП) - 1185700 грн;

- річний дохід для платників ІІ групи (834 МЗП) - 5921400 грн;

- річний дохід для платників ІІІ групи (1167 МЗП) - 8285700 грн.

У 2024 році  застосовуватимуться такі ставки ЄП:

для І групи – до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

для ІІ групи – до 20% від розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року;

для ІІІ групи – у відсотках до доходу.

Таким чином, максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2024 (протягом всього року, оскільки їх встановлюють на весь рік на підставі розміру МЗП станом на 1 січня):

для платників І групи – 302,80 грн/міс.;

для платників ІІ групи – 1420 грн/міс.

Наголошуємо, що це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування. 

З 1 січня 2024 року збільшиться сума  ЄСВ яку потрібно сплачувати підприємцям за себе та роботодавцям за найманих працівників - мінімальний страховий внесок з ЄСВ, який потрібно сплачувати становитиме - 1562 грн.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь