Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Про терміни подачи заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та ставки ЄП новоствореними ФОП для першої або другої групи

Дата: 05.03.2024 12:47
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

Про терміни подачи заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та ставки ЄП новоствореними ФОП для першої або другої групи

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що згідно із п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 – 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.
 Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву (п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).
 Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).
 Отже, новостворені фізичні особи – підприємці для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, повинні подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація. Для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, законодавчо не передбачено перенесення термінів подачі заяви для фізичних осіб – підприємців, які були зареєстровані в останні дні місяця.

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Застосування РРО платниками спрощеної системи оподаткування

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що використання РРО/ПРРО є обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп. Звільняються від використання в своїй діяльності РРО/ПРРО: платники єдиного податку І групи; платники, які не здійснюють розрахункових операцій. 

Нагадуємо, що з 1 серпня 2023 року відповідальність за порушення закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, а й до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2024 року вступив у дію підпункт 2 пункту 1 Постанови № 894, який розширює коло суб’єктів господарювання, що в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги) у населених пунктах з чисельністю від 5 тисяч населення. 

Запровадження обов’язку відповідно до кількості населення не стосується торговців – фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи та торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції, які повинні будуть встановити POS-термінали з 1 січня 2026 року, незалежно від кількості населення.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

До місцевих бюджетів Дубенського району надійшло 4,6 мільйони гривень податку на нерухоме майно

Протягом січня-лютого 2024 року платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахували до місцевих бюджетів громад Дубенщини 4,6 млн гривень, що майже на 1,4 млн. гривень. або на 42,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

З загальної суми надходжень фізичні особи сплатили 1,7 млн гривень цього податку, що на 793 тис гривень більше, ніж торік. Власники нерухомості – юридичні особи спрямували на розвиток місцевих територіальних громад 2,9 млн гривень податку на нерухоме майно, що на 584 тис гривень більше ніж за аналогічний період минулого року.   

Нагадаємо, надходження від податку на нерухоме майно є одним з важливих платежів до бюджетів громад. Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.
 Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.   

Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 100,50 грн (6 700 * 1,5  відс.).

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Внесення розмінної монети в РРО або ПРРО

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі (за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком України з урахуванням бонусних програм лояльності та/або наявності пристроїв для приймання монет. Суб’єкти господарювання в разі прийняття НБУ рішення щодо припинення карбування та випуску в обіг/додаткового випуску в обіг певних номіналів монет зобов’язані здійснювати заокруглення загальної суми покупки в порядку, передбаченому нормативно-правовим актом НБУ з питань, що регулюють обіг монет дрібних номіналів.

Згідно з пунктом 6 розділу III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 (зі змінами та доповненнями) зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 липня 2016 року за № 918/29048, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через реєстратор розрахункових операцій з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій, зокрема, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Не проводиться через РРО видача готівки, не пов’язана з проведенням розрахунків, якщо така видача здійснюється після виконання Z-звіту до реєстрації першої розрахункової операції та (або) до виконання операції «службове внесення».

Тобто, розмінна монета, отримана з каси підприємства, або яка зберігається на місці проведення розрахунків РРО та/або ПРРО з попереднього дня, має проводитися через РРО та/або ПРРО за допомогою формування чеку «Службове внесення».

Підтвердженням внесення відповідної суми до РРО та/або ПРРО, як розмінної монети, – є фіскальний звітний чек (Z-звіт), у якому відображається інформація про операцію «службове внесення».

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь