Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Хто має право подати декларацію про майновий стан та доходи від імені платника податків

Дата: 14.03.2024 09:24
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Хто має право подати декларацію про майновий стан та доходи від імені платника податків

Головне управління ДПС у Рівненській області роз'яснює, що податкова декларація про майновий стан і доходи заповнюється платником податку на доходи фізичних осіб  самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником ПДФО здійснювати таке заповнення, у порядку, передбаченому главою 2 розділу II «Адміністрування податків» Податкового кодексу України (п. 179.5 ст. 179 ПКУ).

Обов’язок щодо заповнення та подання декларації від імені платника податку згідно п. 179.6 ст. 179 ПКУ покладається на таких осіб:

     батьків, опікуна або піклувальника – щодо доходів, отриманих малолітньою/неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;

     спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) – щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником ПДФО, який помер;

     державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника ПДФО, визначеного в установленому порядку банкрутом.

Громадянам, які торік отримали спадщину не від членів сімї першого та другого ступенів споріднення, грошові кошти у подарунок, майно (майнові чи немайнові права), які підлягають оподаткуванню, або ж отримували доходи не від податкових агентів, необхідно відзвітувати. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік необхідно заповнити і подати до 1 травня 2024 року.

Декларацію необхідно подавати до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

Громадяни, які мають право на податкову знижку, можуть подати декларацію до кінця поточного року.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Порядок та терміни реєстрації ПРРО

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що  для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій суб’єкт господарювання має сформувати в електронному вигляді  Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. №1-ПРРО (J/F 1316604), яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.  

У реєстраційній заяві за ф. №1-ПРРО зазначається локальний номер ПРРО, присвоєний такому ПРРО суб’єктом господарювання. Локальний номер ПРРО становить числовий номер, він є унікальним серед номерів, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку ПРРО для його реєстрації та застосування у відповідній господарській одиниці. 

Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації ПРРО.
 Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф. №1-ПРРО, за результатами якої  ПРРО реєструється, або формується відмова в реєстрації ПРРО.  

Про результати обробки реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій: 

- у день отримання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява  за ф. №1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного)  дня; 

- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного) дня. 

Суб’єкту господарювання направляється інформація про реєстрацію ПРРО у другій квитанції, із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО. Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО. Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Землевласники Дубенського району спрямували до бюджету 15,5 млн грн земельної плати

Протягом двох місцяців 2024 року, землевласники та користувачі земельних ресурсів Дубенщини сплатили до бюджетів територіальних громад 15,5 млн гривень, ця сума перевищила надходження січня-лютого 2023 року майже на 4,2 млн гривень або ж на 36,7 відсотків.

Більша частина цього платежу – внесок юридичних осіб. Адже вони перерахували 12,7 млн гривень плати за землю, що на 3,5 млн гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.Фізособи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 2,8 млн гривень плати за землю (плюс 631 тис гривень до січня-лютого минулого року). 

Податківці нагадують, земельний податок сплачується власниками земельних ділянок та земельних паїв (часток), а орендна плата – землекористувачами - орендарями за земельні ділянки державної і комунальної власності, які використовуються ними на підставі договорів оренди.

Земельний податок, який сплачують громадяни за місцем розташування земельної ділянки, зараховується до бюджету громади. Тому кожен громадянин, незалежно від суми сплаченого податку, робить посильний внесок у територіальний розвиток.

Звертаємо увагу, що платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет. Щоб стати користувачем електронних сервісів ДПС треба отримати електронний цифровий підпис, зареєструватися на вебпорталі ДПС і в будь-який зручний час переглядати інформацію щодо нарахування та сплати податків з персонального комп’ютера чи гаджета. 

Інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань також можна отримати у Центрах обслуговування платників.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX

 

Оподаткування доходу, отриманого від продажу житлового будинку, якщо на протязі звітного року відбувся продаж гаража

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна регламентується ст. 172 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 - VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Згідно з п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III із змінами та доповненнями залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
 Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається. 
 Відповідно до п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ (крі     м операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.
 Дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва оподатковується у порядку, визначеному ст. 172 ПКУ для об’єктів нерухомого майна.
 Отже, оподаткування доходу від продажу житлового будинку здійснюється за нормами п. 172.1 ст. 172 ПКУ незалежно від того, що протягом звітного року відбувся продаж гаража.
 Таким чином, у разі продажу платником податку з доходів фізичних осіб протягом звітного податкового року гаража та одного житлового будинку дохід, отриманий від продажу гаража, оподатковується згідно з п. 172.2 ст. 172 ПКУ за ставкою 5 відсотків, а оподаткування доходу, отриманого від продажу житлового будинку залежить від терміну перебування такого майна у власності платника податку. 

Якщо житловий будинок перебуває у власності платника понад три роки, то дохід від продажу такого будинку не оподатковується, а якщо менше трьох років – то дохід від такого продажу оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь