Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

Платники податків Рівненщини сплатили до бюджетів територіальних громад понад 1,3 мільярда гривень ПДФО

Дата: 15.04.2024 11:52
Кількість переглядів: 20

Фото без опису

Фізична особа, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, має право на податкову знижку за понесеними витратами по оренді житла

 Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу, що фізична особа – платник податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, має право на податкову знижку на суми коштів, фактично сплачених нею протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла – квартири чи будинку, відповідно до п.166.9 ст. 166 Податкового кодексу України. 

Для отримання податкової знижки необхідно подати до податкових органів декларацію про майновий стан і доходи. До декларації необхідно додати копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, копію договору оренди житла, платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати, заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства. 

Звертаємо увагу, копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку. 

При цьому, податкова знижка надається виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:
 не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України;
 не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати у розрахунку на календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. 

Документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають права на отримання податкової знижки може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних чи райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання тощо. Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX

Суб’єкти господарювання Дубенського району з початку року сплатили  понад 3 млн грн податкового боргу

За результатами вжитих заходів із погашення податкової заборгованості, за підсумками першого кварталу 2024 року платниками, які перебувають на обліку в податкових органах Дубенського району, сплачено до зведеного бюджету 3,1 млн гривень. Із них державний бюджет отримав 1,7 млн гривень.  

Надходження від заходів стягнення в рахунок погашення заборгованості   з єдиного внеску на загальнобов’язкове державне соціальне страхування за підсумками січня – березня  поточного року склали 700 тис гривень.

До боржників застосовуються як застережні заходи (направлення податкової вимоги), так і заходи примусового характеру (стягнення податкового боргу на підставі рішення суду, рішення керівника, стягнення готівки, адміністративний арешт коштів, стягнення з органу управління).

Так, з початку року фахівці податкової служби подали до суду 64 позови щодо стягнення 5,1 млн гривень податкового боргу. Зокрема, 10 звернень щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок стягнення готівкових (безготівкових) коштів на суму податкового боргу 3,3 млн гривень. Щодо надання дозволу на реалізацію описаного майна подано 2 позови на суму 1,5 млн гривень. Також до суду направлено 54 позови щодо стягнення активів фізичних осіб через органи державної виконавчої служби на суму податкового боргу 1,8 млн гривень. 

Нагадаємо, що переглянути інформацію щодо наявності/відсутності податкового боргу можна з допомогою електронних сервісів ДПС, в Електронному кабінеті, у мобільному застосунку «Моя податкова», а також можна провести звірку в Центрі обслуговування платників за місцем реєстрації.         

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Порядок сплати податкових зобов’язань фізичною особою

Головне управління ДПС у Рівненській області  інформує, що відповідно до п.п. 168.4.9 п. 168.4 ст. 168 розд. IV ПКУ суми податку, нараховані податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються таким податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких обєктів оренди (суборенди, емфітевзису). 

При цьому податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб – юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента – юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розд. IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розд. IV ПКУ (п.п. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Понад 55 мільйонів гривень податку на прибуток сплачено підприємствами Дубенщини

Протягом першого кварталу 2024 року суб’єкти господарювання Дубенщини перерахували до бюджетів усіх рівнів 55,7 млн гривень податку на прибуток.

Із сплаченої підприємствами суми податку на прибуток 49,9 млн гривень спрямовано до Державного бюджету, решту – 5,8 млн гривень – до місцевих скарбниць області.

Нагадаємо, що порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємств визначено статтею 137 Податкового кодексу України. Платіж нараховується платником самостійно. Базова ставка податку на прибуток підприємств становить 18 відсотків.

Звертаємо увагу, якщо річний дохід платників податку на прибуток від будь-якої діяльності (за вирахування непрямих податків) перевищує 40 млн грн, то податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Якщо такий дохід не перевищує 40 млн грн, то такі платники застосовують річний податковий (звітний) період, який починається з 1 січня по 31 грудня поточного звітного року.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь