Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

На Дубенщині за використання лісових ресурсів сплачено 5,7 млн грн ренти

Дата: 29.05.2024 11:56
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

На Дубенщині за використання лісових ресурсів сплачено 5,7 млн грн ренти

За січень-квітень 2024 року у Дубенському районі до бюджетів усіх рівнів сплачено 5,7 млн гривень ренти за спеціальне використання лісових ресурсів. Порівняно з відповідним періодом минулого року, надходження даного платежу зросли більше ніж у 10 разів.

Із загальної суми надходжень 2,2 млн гривень надійшло до державного бюджету (+2 млн гривень до відповідного періоду  минулого року), а 3,6 млн гривень було зараховано до місцевого бюджету (+ 3,2 млн гривень до січня - квітня  2023 року).

Нагадаємо, що відповідно до п. 256.1 ст. 256 Податкового кодексу України, платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів є лісокористувачі - юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичні особи - підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

На Дубенщині сплачено за землю майже 32 млн гривень

За чотири місяці 2024 року землевласники та користувачі земельних ресурсів Дубенського району сплатили до бюджетів територіальних громад 31,8  млн гривень. Такі надходження на 19 відсотків, або на 5,1 млн гривень  перевищили надходження цього платежу  порівняно з січнем-квітнем минулого року.

Переважну частину надходжень отримано від юридичних осіб, які перерахували 26,7 млн гривень земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності. Фізичні особи поповнили місцеві громади сплативши за землю 5,1 млн гривень.

Нагадаємо, що плата за землю - це місцевий податок у складі податку на нерухоме майно, який у повному обсязі зараховується до відповідних місцевих бюджетів і є одним з важливих бюджетоформуючих платежів громад.

Тож закликаємо всіх суб’єктів господарювання та громадян своєчасно виконувати свої податкові зобов’язання, адже свідома сплата податку за землю – важливий внесок для наповнення місцевих бюджетів. Окрім поточних платежів, громадянам варто  подбати про сплату заборгованих сум земельного податку у минулі роки. 

Звертаємо увагу, що платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет. Щоб стати користувачем електронних сервісів ДПС треба отримати електронний цифровий підпис, зареєструватися на вебпорталі ДПС і в будь-який зручний час переглядати інформацію щодо нарахування та сплати податків із персонального комп’ютера чи гаджета. Також провести звірку можна скориставшись мобільним застосунком «Моя податкова». 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Порядок та терміни реєстрації ПРРО

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) суб’єкт господарювання має сформувати в електронному вигляді  Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою №1-ПРРО (J/F1316605), яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.   

У реєстраційній заяві за формою №1-ПРРО зазначається локальний номер ПРРО, присвоєний такому ПРРО суб’єктом господарювання. Локальний номер ПРРО становить числовий номер, він є унікальним серед номерів, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку ПРРО для його реєстрації та застосування у відповідній господарській одиниці.  

Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації ПРРО. 

Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за формою №1-ПРРО, за результатами якої  ПРРО реєструється, або формується відмова в реєстрації ПРРО.   

Про результати обробки реєстраційної заяви за формою № 1-ПРРО, суб’єкту господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:  

- у день отримання реєстраційної заяви за формою № 1-ПРРО, якщо реєстраційна заява  за формою №1-ПРРО, надійшла не пізніше 16.00 робочого (операційного)  дня;  

- не пізніше наступного робочого дня, якщо реєстраційна заява за формою № 1-ПРРО надійшла після 16.00 робочого (операційного) дня.  

Суб’єкту господарювання направляється інформація про реєстрацію ПРРО у другій квитанції, із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО. Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.  Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Про надання повідомлення до контролюючих органів суб’єктами господарювання, які змінюють види діяльності 

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до п. 66.1 ст. 66 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема:

        інформація органів державної реєстрації;

        документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

Внесення змін до облікових даних платників податків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 66.2 ст. 66 ПКУ).
 У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний подати контролюючому органу, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів (п. 66.5 ст. 66 ПКУ).
 Згідно з ст. 9 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» із змінами (далі – Закон № 755), в ЄДР містяться дані, зокрема й про види діяльності юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (крім електронних резидентів (е-резидентів).
 Порядок внесення змін до облікових даних платників податків встановлено розд. ІХ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок).
 Згідно з п. 9.2 розд. IX Порядку у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою № 1-ОПН – з позначкою «Перереєстрація/зміни».
 Отже, стосовно платників податків, відомості про яких включаються до ЄДР:

        інформація про зміну видів діяльності оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, в порядку визначеному Законом № 755.
 Стосовно платників податків, відомості про яких не включаються до ЄДР, інформація про зміну видів діяльності оновлюється на підставі уточнених документів та заяви за формою № 1-ОПП або за формою № 5-ОПП.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Право на отримання податкової знижки

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що починаючи з 1 січня 2024 року, громадяни мають змогу отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році.

Право на  отримання податкової знижки визначено статтею 166 Податкового кодексу України (зі змінами). Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Декларацію про майновий стан і доходи з метою реалізації права на податкову знижку з копіями первинних документів можна подати віддалено, використовуючи електронні сервіси ДПС, без відвідування Центрів обслуговування платників. Фахівці ДПІ для подання декларації рекомендують використовувати не лише “Електронний кабінет платника” (https://cabinet.tax.gov.ua/), а й мобільний застосунок «Моя податкова», який є простим і зручним інструментом для отримання основних електронних сервісів податкової служби.

Все більше платників податків високо оцінюють переваги подання звітності в електронному вигляді, а саме: економію часу, вибір часу здачі звітності, зручного для суб’єкта господарювання, постійне оновлення програмного забезпечення відповідно до останніх норм законодавства, автоматичне формування архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів.  Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь