Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

На відновлення довкілля суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили понад 31 мільйон гривень

Дата: 24.05.2024 14:27
Кількість переглядів: 30

Фото без опису

 На відновлення довкілля суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили понад 31 мільйон гривень 

За забруднення довкілля впродовж чотирьох місяців 2024 року платники податків Рівненської області сплатили до зведеного бюджету 31,5 мільйона гривень екологічного податку. Цей показник порівняно з надходженнями за відповідний період 2023 року зріс на 24,5 млн гривень. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області. 

Так, із загальної суми надходжень, 23,3 мільйона гривень було перераховано до державного бюджету, що перевищує показник 2023 року на 7,6  мільйона гривень. Місцеві бюджети теж отримали частку екологічного податку в сумі 8,2 мільйона гривень, що на 3,1 мільйона гривень більше, ніж у 2023 році. 

Нагадуємо, що платниками екологічного податку, відповідно до пункту 240.1 статті 240 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ), є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема: 

викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (п. 240.1.1 ПКУ); 

скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні обʼєкти (п. 240.1.2 ПКУ); 

розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання (п. 240.1.3 ПКУ). 

Інтернет-торгівля: розрахунковий документ забезпечить захист прав споживача

ГУ ДПС у Рівненській області вкотре звертає увагу підприємців, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» зі змінами (далі – Закон № 265).

При цьому застосування РРО/ПРРО є обов’язковим при проведенні розрахунків у готівковій формі та/або з використанням електронних платіжних засобів за продані товари, у тому числі через Інтернет-платформи.

Враховуючи, що працівники податкової служби області продовжують встановлювати факти реалізації товарів за допомогою Інтернет-платформ без застосування РРО/ПРРО та належного ведення обліку товарних запасів, що є порушенням законодавства у сфері розрахункових операцій, акцентуємо увагу, що виконання вимог законодавства, напряму чи опосередковано пов’язаного із поповненням державної скарбниці, є обов’язком кожного платника податків.

Крім того, видача чеків РРО/ПРРО є забезпечення можливості покупцям товарів захистити свої права як споживачів.

Сподіваємось на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання обов’язків платниками податків.

Об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним (прийомним) сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей, не оподатковуються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Відповідно діо п.п. «л» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

Згідно зі ст. 13 Закону України від 26 червня 2001 року № 2402-ІІІ «Про охорону дитинства» із змінами та доповненнями (далі - Закон № 2402) батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2010 року № 209 затверджено Порядок виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.
Разом з тим статус прийомної сім’ї підтверджується Договором про влаштування дітей на виховання та спільне проживання у прийомній сім’ї за формою згідно з додатком до Положення про прийомну сім’ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 року № 565 із змінами та доповненнями.

Платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних, зокрема, щодо права на користування пільгою зі сплати податку (п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 ПКУ).

Таким чином, об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним (прийомним) сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі подання до контролюючого органу за своєю податковою адресою документів, що підтверджують такий статус, зокрема:
Посвідчення батьків багатодітної сім’ї та Посвідчення дитини з багатодітної сім’ї;
Договору про влаштування дітей на виховання та спільне проживання у прийомній сім’ї.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитись у ЗІР ДПС України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь