Мирогощанська громада

Рівненська область, Дубенський район

На Рівненщині понад дві  тисячі громадян скористались  своїм правом на податкову знижку

Дата: 23.05.2024 16:57
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

На Рівненщині понад дві  тисячі громадян скористались  своїм правом на податкову знижку

За січень-квітень 2024 року правом на податкову знижку вже скористалися 2199 жителів Рівненської області. Загальна сума податкової знижки, яка підлягає поверненню таким громадянам з бюджету, становить 8,3 млн гривень. За наслідками проведених перерахунків вже повернуто жителям області майже 6 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

Найчастіше платники звітували про витрати, понесені на навчання, сплату страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя та відсотків за іпотечними кредитами.

Нагадуємо, що громадяни, які мають право на податкову знижку за наслідками 2023 року, можуть скористатися таким правом до 31.12.2024 включно. 

Рекомендуємо для подання декларації скористатись Електронним кабінетом (https://cabinet.tax.gov.ua/) на вебпорталі ДПС. 

Нагадаємо, що для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті.

Торгівля через інтернет без реєстрації суб’єкта господарювання є порушенням чинного законодавства

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу, що значна  кількість громадян здійснює закупівлю товарів на різноманітних онлайн площадках та продає їх через соціальні мережі Facebook, Instаgram, месенджери Viber, Telegram тощо. При цьому такі фізичні особи отримують оплату за товари готівкою на свою карту та не прагнуть офіційно реєструвати ФОП, ставати на облік та сплачувати податок з одержаних доходів.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 42 Господарського кодексу України, підприємництво як вид господарської діяльності – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. 

До загальних ознак господарської діяльності закон відносить не тільки факт надання послуг за винагороду, а й систематичність таких дій, їх самостійний та ініціативний характер, що і становить суть господарської діяльності.

Відповідно до ст.164  кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення порядку провадження господарської діяльності - провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання, передбачено штраф у розмірі від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 грн. до 34 000 грн) та конфіскацію виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

За повторне протягом року правопорушення штраф передбачено у розмірі від 2 000 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 34 000 грн. до 85 000 гривень.

Згідно з п.117.1 ст.117 Податкового кодексу України за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) самозайнятою особою у контролюючому органі  передбачено штраф у розмірі 340 гривень.

Тож, відсутність державної реєстрації призводить до притягнення відповідних посадових осіб до адміністративної та, у певних випадках, до кримінальної (ст. 201 Кримінального кодексу України) відповідальності, тоді як реєстрація бізнесу з початку діяльності гарантує відсутність подібних штрафів.

Закликаємо платників дотримуватись законодавства та провадити господарську діяльність лише за умови державної реєстрації як суб’єкта господарювання.

Дії  ФОП – платників єдиного податку у разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що підпунктом 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у таких випадках та в строки:
               1) у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку першої і другої груп та нездійснення такими платниками переходу на застосування іншої ставки – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;
               2) у разі перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ, платниками єдиного податку першої і другої груп, які використали право на застосування інших ставок, встановлених для третьої групи, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;
               3) у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку третьої групи (крім платників єдиного податку третьої групи – електронних резидентів (е-резидентів)), – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення;
               4) у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ст. 291 ПКУ (крім платників єдиного податку третьої групи – електронних резидентів (е-резидентів)), – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків;
               5) у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;
               6) у разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення;
               7) у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку (крім платників єдиного податку третьої групи – електронних резидентів (е-резидентів)) – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності;
               8) у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів;
               9) у разі здійснення платниками першої або другої групи діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність;
               10) у разі набуття платником податку статусу резидента Дія Сіті з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому платник податку набув статус резидента Дія Сіті.
Платники єдиного податку першої та другої груп у разі перевищення обсягу доходу, встановленого п. 291.4 ст. 291 ПКУ для відповідної групи платників, мають право перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для інших груп, у порядку та на умовах, передбачених підпунктами 1 – 2 п. 293.8 ст. 293 ПКУ.
Отже, якщо фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку порушують умови, визначені ПКУ щодо перебування на спрощеній системі оподаткування, то такі платники зобов’язані з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому здійснене одне із порушень, перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.
Крім того, вказані фізичні особи – підприємці в податковій декларації платника єдиного податку додатково повинні відобразити окремо доходи, отримані від здійснення операцій, які не дають права на застосовування спрощеної системи оподаткування, та застосувати до них ставку єдиного податку в розмірі 15 відсотків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь